Kända svenska filmer

I vår svenska filmhistoria finns det en hel del bra filmer att välja bland. I den här delen ger vi ljus till några av våra mest hyllade svenska filmer.

Det sjunde inseglet

En film som satte Sverige på världskartan är det sjunde inseglet som är regisserat av Ingmar Bergman. Det sjunde inseglet är en dramafilm från år 1957. Filmen utspelar sig under medeltiden då digerdöden härjar i Sverige och i resten av Europa. Vi får följa de två riddarna Antonius och hans vapendragare Jöns som kommit hem efter ett korståg. Detta leder till att Jöns börjar fundera på livet och ingen mindre än döden dyker upp för att hämta honom.

Fucking Åmål

Ett exempel på en hyllad dramafilm för ungdomar är filmen fucking Åmål som hade premiär år 2003. Filmen är regisserad av Lukas Moodyson och vi får följa sextonåringen Agnes som känner sig ensam i sin nya stad där hon knappt känner någon. Dessutom är hon förälskad i skolans populäraste tjej. Filmen är banbrytande eftersom det var en av de första filmerna som visade en lesbisk kärleksrelation.

Beck

Det går inte att skriva om svensk film utan att nämna någon film från kriminalgenren. En av de mest älskade filmserierna är filmerna om poliskommissarien Martin Beck som spelas av Peter Haber. Filmerna är baserade på böckerna av Maj Sjöwall.

Utvandrarna

År 1971 kom den första filminspelningen av böckerna som är skriven av Wilhelm Moberg. I utvandrarna får vi följa en grupp människor som i mitten av 1800-talet lämnar Sverige för att söka lyckan i USA. År 2021 kommer det att komma en nyinspelning av utvandrarna med bland annat Gustaf Skarsgård i huvudrollen.