Filmens historia

Långt innan kameran uppfanns så har man berättat historier på olika sätt. Innan filmen kom berättade man historier genom teater, litteratur och berättelser spreds genom den muntliga traditionen. Men i samband med att den rörliga bilden kom kunde man nu berätta historier genom film. I den här delen får du veta allt om filmens historia.

Filmens tidiga historia

Filmens historia tar sin början i samband med att kameran utvecklades. Detta var i slutet på 1800-talet då den allra första filmkameran uppfanns. Innan dess fanns det kameror som tog stillbilder, men det var år 1890 som filmkameran, och därmed den rörliga bilden uppfanns. Förutom att man i slutet på 1800-talet uppfann filmkameran så behövde man också ta fram något att visa filmen på och med det kom en tidig version av projektorn och filmduken.

De första filmerna som än idag finns bevarade spelades in år 1888 av fransmannen Louis Le Prince där filmsekvenserna visar hans svärfars trädgård och den andra filmen heter Traffic Crossing Leeds Bridge och visar ungefär vad namnet redan har skvallrat om. Dessa filmer var gjorda på en pappersbas och visades med hjälp av en projektor.

Ett par år senare, år 1895 öppnades världens första biograf i en gammal biljardhall i Paris. Filmerna som visades där var enkla filmsekvenser och är långt ifrån vad filmen är idag.

De första filmerna

Som du kanske har förstått så var de första filmerna i enklaste laget. De första filmerna som följde en handling var indelade i flera akter där man visade humoristiska sketcher, teater eller danser. Det var även vanligt att visa sportfilmer, till exempel boxningsmatcher.

Men dessa filmer hade inte något ljud så skådespelarna fick visa sina känslor med ansiktsuttryck och ett starkt kroppsspråk. För att filmerna inte skulle vara helt tysta lade man till musik som spelades av musiker i samma lokal där filmen visades. Dessa filmer kallades för stumfilm och var den vanligaste formen av film fram till 1930-talet.

Modern film

Allt eftersom att filmindustrin har utvecklats så har filmen utvecklats därefter. Med dagens teknik kan man bland annat se på film i 3D vilket betyder att man kan se på film i tre dimensioner istället för två. Det gör att tittaren får ett djupare intryck.

En sak som kännetecknar vår tids film är att vi blir bättre och bättre på att skapa specialeffekter och därmed göra filmer mer verklighetstrogna.

Något annat som är typiskt för vår tid och film är sättet vi ser på film. Numera behöver vi inte lämna hemmet för att se en storslagen film utan kan njuta av den på vår dator, mobiltelefon, tv eller med hjälp av en projektor. Om vi vill se film så kan vi göra det när, och hur vi vill.