Olika filmgenres

Idag finns det en hel del olika filmgenrer att välja bland. Det betyder att en film följer ett visst upplägg eller ett tema och i den här delen går vi igenom några av de vanligaste genrerna som finns inom film.

Actionfilm

I en typisk actionfilm får vi följa en eller flera hjältar som ska förhindra att en stor fara ska ske eller skydda några utsatta. Många gånger är actionfilmer våldsamma och de går i ett snabbt tempo. Några exempel på actionfilmer är Die hard, bondfilmerna och alla filmer som är producerade av Marvel eller DC.

Komedi

Det som är typiskt för en komedifilm är att den har en humoristisk framtoning och ska få publiken att skratta. Några exempel på komedifilmer är bridesmades, blades of glory och baksmällan.

Drama

I en typisk dramafilm får vi följa en eller flera karaktärer och deras känslomässiga resa och deras personliga utveckling. Några exempel på dramafilmer är nyckeln till frihet, Juno, little women och Forrest Gump.

Skräck

I en typisk skräckfilm är målet att dess publik ska bli skrämda, kända obehag och ibland till och med äckel. I många skräckfilmer dyker en läskig figur plötsligt upp vilket kan bidra till att man blir rädd och därför är skräck inte något som bör ses av barn. Några exempel på skräckfilmer är midsommar, it och terror på elm street.

Musikal

I en typisk musikalfilm så berättas en historia med dramatiska scener, men också genom sång och dans. Några exempel på musikalfilmer är en del av mitt hjärta, mamma mia och sound of music.

Romantiska filmer

I en typisk romantisk film får vi följa ett pars relation och hur de faller för varandra. Några exempel på romantiska filmer är the notebook, love actually och call me by your name.