Kända svenska filmregissörer

Det finns många hyllade svenska filmregissörer och i den här delen går vi igenom några av dem.

Ingmar Bergman

Det går inte att skriva ett inlägg om svenska filmregissörer utan att nämna Ingmar Bergman. Ingmar Bergman föddes år 1918 i Uppsala och gick ur tiden år 2007. Några av hans mest kända filmer är det sjunde inseglet, Fanny & Alexander och scener ur ett äktenskap.

Lasse Hallström

Lasse Hallström föddes år 1946 i Stockholm är en känd svensk filmregissör. Några av hans mest kända filmer är mitt liv som hund som öppnade dörrarna för hollywood och han har regisserat ett flertal hollywoodfilmer. Till exempel Gilbert Grape och Hachiko.

Lukas Moodysson

Lukas Moodysson föddes år 1969 i Lund och är en av våra mest älskade filmregissörer. Några exempel på filmer han gjort är fucking Åmål, tillsammans och lilja 4-ever.

Hannes Holm

Ett annat exempel på en hyllad svensk filmregissör är Hannes Holm. Han föddes år 1962 i Stockholm. Några av hans mest hyllade filmer är en man som heter Ove, Ted – för kärlekens skull och Adam & Eva.

Svenska kvinnliga filmregissörer

Det finns såklart också en hel del bra svenska kvinnliga filmregissörer. Några exempel på det är Anna Odell, Helena Bergström, Maria Blom och Lena Koppel.