Jobba med film

Filmindustrin är en stor industri och det är många som drömmer om att få jobba med film. För att ta fram en enda film krävs det hundratals, ibland tusentals anställda för att filmen ska bli som regissören hade tänkt sig. I den här delen går vi igenom de olika arbetsområden som finns inom film.

Regissör

Regissören är den som är arbetsledaren för filmen. Du som regissör står både för idéerna men är också den som styr arbetslaget. Regissören är den som ger skådespelarna och alla andra på produktionen instruktioner. När filmen är färdiginspelad kan regissören även sitta med i klippningen.

Skådespelare

En skådespelare är den som gestaltar filmens karaktär på ett verklighetstroget och engagerande sätt.

Fotograf

En filmfotograf jobbar bakom kameran och filmar det material som behövs till filmen.

Klippare

En klippare jobbar med att klippa ihop filmen.

Scenograf

En scenograf är den som tar fram miljöerna där filmen ska spelas in. Det kan vara allt ifrån att möblera en lägenhet till att utforma scenmiljöerna.

Kostymör

En kostymör jobbar med att ta fram kläder och utstyrslar till filmens alla karaktärer.

Producent

En filmproducent har ansvar över filmproduktionen. Både det ekonomiska men också det kreativa.

Scripta

En scripta finns med under hela filminspelningen och jobbar med att se till att filmens delar stämmer överens med varandra och har koll på manuset. Det kan till exempel handla om att ett hårband ska sitta på samma sätt i alla scener det är med i.

Animatör

En animatör jobbar med att animera vissa delar, eller hela filmen. En animatör kan även vara den som tar fram filmens specialeffekter.

Rekvisitör

En rekvisitör jobbar tillsammans med en scenograf och ser till att filmen har rätt sorts rekvisita. De kan köpa in, hyra eller tillverka inredningsdetaljer eller liknande för att det ska passa in i filmen.

Manusförfattare

En manusförfattare jobbar med att skriva filmens manus och se till att berättelsen får rätt känsla.

Maskör

En maskör kan också kallas för en make-up artist eller en stylist. Det är maskörerna som sminkar skådespelarna och ser till att de ser bra ut inför alla scener. Oftast är maskören den första människan en skådespelare träffar på en arbetsdag.

Ljudtekniker

En ljudtekniker jobbar med att ljudet funkar och att det blir bra.

Ljustekniker

En ljustekniker jobbar med att sätta ljuset på en filminspelning.